Ciasta drożdżowe – proste i pyszne wypieki dla początkujących

Ciasta drożdżowe – proste i pyszne wypieki dla początkujących

Są takie wspomnienia z dzieciństwa, które wprowadzają nas w błogi nastrój i powodują, że w jednej chwili chcielibyśmy cofnąć się w czasie. Jakże miło by było siedzieć w babcinej kuchni, pałaszując świeże ciasto drożdżowe. Popijać przy tym gorące słodkie kakao i słuchać opowieści snutych przez dziadka.

Niestety dziadków już dawno z nami nie ma, a nasze zdolności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia. Zrobienie kanapki, ugotowanie makaronu owszem, ale ciasta drożdżowe to wyższa szkoła jazdy. Na ogół w sytuacji zapotrzebowania na ciasto, ratujemy się zakupem gotowego w cukierni, albo co gorsza w supermarkecie. Taki gotowiec to niestety często kiepski substytut. Czasami przychodzi taki moment, w którym postanawiamy wziąć byka za rogi i zmierzyć się z trudnym zadaniem i bierzemy się za wypiek samodzielnie. Sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe? Proszę bardzo.

Od czego zacząć pieczenie ciast?

Od czego zacząć? Od dobrego przepisu. Jeżeli mamy szczęście to jest szansa, że babcia zapisała swój przepis na ciasto drożdżowe, a my jesteśmy jego szczęśliwymi posiadaczami. W takiej sytuacji pozostaje nam zgromadzić składniki i wziąć się do roboty. Jednak nie zawsze jest tak prosto. Na szczęście mamy internet, a to prawdziwa skarbnica wiedzy. Poszukajmy przepisu niezbyt skomplikowanego. Po co się zniechęcać na samym początku drogi? A ten temat może nas zniechęcić bo niektóre przepisy są bardzo wymagające, a nie zawsze gwarantują spektakularny efekt.

Ciasta drożdżowe na dobry początek

Tak więc, dobry przepis to połowa sukcesu. Potrzebne będą składniki i tu kolejna ważna sprawa. Zaopatrzmy się w składniki dobrej jakości, zgodnie z zasadą „wiem co jem”. Świeże jajka od kur z wolnego wybiegu, prawdziwe masło, mąka i – co najważniejsze – świeże drożdże, ewentualnie suszone. Drożdże to podstawa. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów i zimna, nie znosi też pośpiechu. Mieszanie, wyrabianie,  rośnięcie –  wszystko wymaga czasu. Kiedy mamy wszystko czyli przepis, składniki, czas i przede wszystkim chęci to możemy brać się do pracy. Początki bywają trudne, ale kiedy już się oswoimy z tematem, będzie to dla nas najprostsze ciasto świata. Najprostsze, a jednocześnie dające tyle możliwości. To już początek drogi do drożdżówek, chałek, bułeczek, pasztecików.

Najpewniej, kiedy już opanujemy umiejętność, nie kupimy już nigdy ciasta drożdżowego w sklepie. Żadne sklepowe ciasto nie smakuje tak jak porządna buła wypieczona w domu. Tak niewiele trzeba żeby wrócić na chwilę do dzieciństwa. Roznoszący się po domu zapach i ten smak. Domownicy będą wniebowzięci.

1 Comment

Dodaj komentarz