Herbata Matcha jest dostępna w praktycznie każdym sklepie ze zdrową żywnością. Jest dodawana do latte, smoothie, napojów bezalkoholowych, gorącej czekolady, koktajli mlecznych, a nawet do deserów, takich jak lody i ciasta matcha. Niektórzy zalecają ją jako superżywność pełną przeciwutleniaczy, które zapobiegają rakowi, poprawiają pamięć oraz zmniejszają stres i niepokój. Dowiedz się więcej na temat tego, czy matcha jest zdrowa.
Czym jest herbata matcha?
Matcha to rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty, która była tradycyjnie używana podczas ceremonii parzenia herbaty w Japonii i stała się bardzo popularna na Zachodzie i w innych krajach. Zielona herbata jest popularna od dawna, ale popyt na zieloną herbatę matcha rośnie wykładniczo. Matcha pochodzi z tej samej rośliny co zwykła zielona herbata, Camellia sinensis, ale jest parzona w inny sposób i jest spożywana w kulturze japońskiej od wieków.
Staje się coraz bardziej popularna w krajach zachodnich, ponieważ oferuje dodatkowe korzyści zdrowotne w porównaniu do zwykłej zielonej herbaty. Zobaczmy, co sprawia, że matcha jest tak wyjątkowa.
Czy matcha jest zdrowa?
Korzyści płynące ze spożywania herbaty matcha są liczne. Z niektórych badań wynika, że herbata matcha pomaga spalać tłuszcz, działa relaksująco, zwiększa energię, zawiera wiele przeciwutleniaczy, obniża poziom cukru we krwi, zwiększa pamięć i koncentrację. Kofeina, która jest zawarta w tym produkcie, jest silnym stymulantem, który może pomóc spalić tłuszcz i zwiększyć poziom energii, ale ilość kofeiny w herbacie matcha nie jest tak duża jak w kawie.
Sugeruje się, że teanina zawarta w herbacie matcha może pomóc w relaksacji poprzez zmniejszenie stresu i niepokoju. Wykazano, że przeciwutleniacze obecne w herbacie matcha zwiększają funkcje pamięci, koncentrację, czujność i skupienie, jednocześnie obniżając poziom ciśnienia krwi. Kilka filiżanek zielonej herbaty matcha dziennie zapewnia wiele z tych korzyści zdrowotnych.
I chociaż badania nad jej korzyściami zdrowotnymi nie są ostateczne, eksperci twierdzą, że matcha zawiera duże ilości potencjalnie korzystnych związków, takich jak przeciwutleniacze i kolagen.
Wady herbaty matcha
Oczywiście, jak każde jedzenie lub napój, matcha ma pewne wady. Ma stosunkowo wysoki poziom kofeiny (około 40-60 mg na filiżankę w porównaniu do herbaty, która ma około 20 mg).Chociaż istnieją dowody na to, że picie zielonej herbaty zapewnia korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie ryzyka chorób, wysokie dawki kofeiny mogą szkodzić organizmowi, jeśli są spożywane często lub przez dłuższy czas.
Zawiera również ołów, choć jego poziom jest niski i uznawany przez WHO za bezpieczny. Niektóre osoby mogą odczuwać rozstrój żołądka po wypiciu matchy ze względu na wysoką zawartość błonnika. Ważne jest, aby być świadomym ryzyka związanego z matchą i unikać kupowania jej z nieznanych źródeł.