Czy erytrytol jest zdrowy? Z czego produkowany jest erytrytol?

Czy erytrytol jest zdrowy? Z czego produkowany jest erytrytol?

Według aktualnych zaleceń WHO spożycie cukru powinno wynosić mniej niż 10% dziennego spożycia kalorii. Naukowo udowodniono, że wysokie spożycie rafinowanego cukru może zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, nadwagi, nadciśnienia i cukrzycy.

W ostatnich latach pojawiło się wiele alternatyw zastępujących cukier, ale bez rezygnacji ze słodkiego smaku. Niektórzy wybierają stewię, podczas gdy inni wolą erytrytol, miód lub cynamon. Erytrytol jest obecnie jedną z najpopularniejszych opcją, ale czy czy erytrytol jest zdrowy? Wyjaśnimy Ci wszystko, co musisz wiedzieć.

Co zawiera erytrytol?

Erytrytol (E-968) to słodzik należący do rodziny alkoholi cukrowych, zwanych poliolami lub alkoholami wielowodorotlenowymi. Występuje naturalnie i znajduje się w owocach i warzywach (takich jak winogrona i grzyby), a także w sfermentowanej żywności (takiej jak sos sojowy).

Jest to jeden z najlepiej ocenianych zamienników cukru, ponieważ ma słodycz bardzo podobną do cukru. Co więcej, jest to jedyny słodzik, który jest całkowicie wchłaniany w jelicie cienkim i wydalany z moczem, dzięki czemu jest zdrowszy niż syntetyczne alternatywy.

Erytrytol jest produkowany przemysłowo w naturalnym procesie fermentacji glukozy pozyskiwanej ze skrobi kukurydzianej lub pszennej. Aby dowiedzieć się, czy dany produkt zawiera erytrytol, należy sprawdzić jego składniki na etykiecie.

Jakie są zalety erytrytolu?

  • Nie zawiera kalorii. Wraz ze sztucznym słodzikiem sukralozą, erytrytol jest jedynym poliolem, który jest bezkaloryczny, a zatem nie dostarcza organizmowi energii. Przy 70 procentach słodyczy cukru, ma tylko 0,24 kalorii na gram.
  • Zalecany dla diabetyków. Jest to substancja, która nie powoduje wzrostu poziomu glukozy we krwi i produkcji insuliny, więc jest świetną alternatywą dla diabetyków. Erytrytol ma indeks glikemiczny równy 0. Oznacza to, że nie zwiększa poziomu cukru we krwi, a zatem nie jest metabolizowany do glukozy.
  • Nie powoduje próchnicy ani nie uszkadza szkliwa zębów. Niektóre badania wykazały, że erytrytol działa jako środek chroniący przed próchnicą, jeśli jest spożywany przez długi czas.

Jednak nie wszystko złoto, co się świeci. Wykazano, że nadmierne spożycie powoduje wzdęcia i gazy. Ponadto, w niektórych przypadkach może mieć również działanie przeczyszczające.

 

Co jest zdrowsze – cukier czy erytrytol?

Żadna z tych opcji nie jest idealna. Ale jeśli musimy wybierać, umiarkowane spożycie substancji słodzących jest bardziej wskazane niż umiarkowane spożycie cukru. Jeśli szukasz sztucznego słodzika jako substytutu cukru, erytrytol jest obecnie najlepszą opcją.

Należy jednak zauważyć, że kiedy spożywamy tego typu substancje, “oszukujemy” nasz mózg. Cukier wyzwala uwalnianie hormonów sytości, ale nie dzieje się tak w przypadku erytrytolu lub innych substancji słodzących, więc nadal będziemy czuć się głodni, a w niektórych przypadkach może to prowadzić do zwiększonego łaknienia słodkich rzeczy.