Ile kalorii ma rosół? Czy rosół jest zdrowy i pozwala chudnąć?

Ile kalorii ma rosół? Czy rosół jest zdrowy i pozwala chudnąć?

Rynek zdrowej żywności przeżywa rozkwit. Wejdź do typowego sklepu ze zdrową żywnością, a znajdziesz tam wszelkiego rodzaju sproszkowane mikstury, zniechęcające zielone soki i coś zrobionego z ryżu, co desperacko próbuje udawać ciasto. W przeważającej części radzilibyśmy trzymać się z daleka (chyba że masz ochotę spłukać więcej niż tylko swoje ciężko zarobione pieniądze w toalecie), ale od czasu do czasu na rynek trafia coś, co jest warte swojego niebiańskiego statusu.

Bulion kostny nie jest typową sproszkowaną zdrową żywnością – brakuje mu prawdziwego uczucia odżywienia pomimo roszczeń żywieniowych. Dziko, rosół kostny faktycznie smakuje dobrze, jest czymś, na co można czekać z niecierpliwością, a jako część zbilansowanego posiłku, może sprawić, że poczujesz się nasycony i zadowolony (w przeciwieństwie do wywoływania nieszczęścia dla upartej nadziei na “zdrowie”).

Więc czym dokładnie jest rosół kostny?

Mówiąc najprościej, jest to rosół, który jest zrobiony z kości. Co prawda nie ma wielu cech odróżniających go od starego, dobrego rosołu, ale co najważniejsze, rosół kostny jest gotowany przez 24 godziny lub dłużej – co daje czas kościom na rozpad i uwolnienie różnych związków do gotującego się płynu. Kiedy pijesz gotujący się płyn, chodzi o to, że następnie spożywasz te korzystne związki, w tym minerały, takie jak wapń, żelazo i selen oraz różne rodzaje białka.

Teraz musi być jasne, roszczenia zdrowotne odnoszące się do bulionu kostnego graniczą z absurdem czasami, a nadmierne podkreślanie roszczeń zdrowotnych jest wysoce nierozważne. Czyniąc to tylko daje fałszywą nadzieję, podsyca cynizm wobec medycyny konwencjonalnej i zasadniczo, ryzykuje skażenie całości reputacji, o której mowa (tak bardzo, że zagorzali przeciwnicy są ściśle przeciwstawieni, zamiast spokojnie cieszyć się miską rosołu kostnego, jak mogliby zrobić w przeciwnym razie). Rosół kostny nie wyleczy cię z artretyzmu ani nie uzdrowi twoich przewlekłych dolegliwości jelitowych, ale może zaoferować pożywne wzmocnienie już zbilansowanej diety.

Największym zwycięzcą dla rosołu kostnego jest jego zawartość białka. Białko jest jednym z trzech podstawowych makroskładników odżywczych, które stanowią podstawę zrównoważonej diety (pozostałe dwa to węglowodany i tłuszcz). Zazwyczaj rozpatrujemy białko w kontekście budowania mięśni, co oczywiście jest prawdą, ale zastosowania białka w rzeczywistości sięgają znacznie dalej, niż wielu ludzi uważa. Potrzebujemy odpowiedniej ilości białka, aby wspierać nasz układ odpornościowy, dla zdrowych hormonów i do tworzenia istotnych enzymów, takich jak te niezbędne do trawienia (wśród wielu innych funkcji). Białko jest również uważane za sycący składnik odżywczy – tzn. mamy tendencję do odczuwania sytości, gdy wysokiej jakości źródło białka jest zawarte w posiłku lub przekąsce.

Rosół sposobem na zdrowe białko?

Bulion kostny może być świetnym sposobem na zwiększenie spożycia białka w posiłkach o niższej zawartości białka. Weźmy na przykład zupę – okrzyknięta uosobieniem zdrowia i wcinana z uczuciem cnoty przez cały czas – ale zupy warzywne w szczególności są prawie całkowicie pozbawione wysokiej jakości źródła białka (z wyjątkiem kilku, takich jak zupy na bazie soczewicy). Zamieniając bulion warzywny na rosół kostny natychmiast zwiększa zawartość białka, przyczyniając się do ostatniej części układanki w tworzeniu zdrowego, zrównoważonego posiłku. Forma białka w bulionie kostnym jest również tym, co nazywamy “kompletnym”, co oznacza, że zawiera on wszystkie niezbędne aminokwasy, które musimy spożywać.

Zawartość minerałów w bulionie kostnym jest kolejnym regularnie wymienianym powodem jego korzyści zdrowotnych. Nieco bardziej kontrowersyjna niż białko, zawartość minerałów może się znacznie różnić pomiędzy różnymi bulionami kostnymi – a nawet wtedy, ilość może nie być ogromna. Czynniki, które mogą powodować rozbieżności to kwasowość, czas gotowania na wolnym ogniu i temperatura, by wymienić tylko kilka. To nie znaczy, że nie może to być genialny sposób na wzbogacenie diety, ale poleganie na bulionie kostnym w celu spożycia wszystkich niezbędnych minerałów nie jest ogólnie zalecane.

ile kalorii ma rosół

Zdrowie w głębokim talerzu

W ten sposób można zdecydowanie zwiększyć spożycie różnych niezbędnych składników odżywczych – i uczynić go smacznym w procesie. Zmiksuj swój rosół kostny ze szpinakiem i soczewicą, aby dodać sobie żelaza, spróbuj użyć go jako bazy do laksa z kurczaka z kolendrą, czosnkiem i imbirem, aby uzyskać korzystne fitochemiczne związki roślinne, lub wymieszaj go z wolno gotowaną minestrone wołową, aby uzyskać posiłek bogaty w cynk, folian i błonnik (z tartym parmezanem na wierzchu dla wapnia). Istnieje niezliczona ilość sposobów na wykorzystanie bulionu kostnego w kuchni, zachęcając nas do spożywania obfitości odżywczych pokarmów, których być może nie spożywalibyśmy w tak dużych ilościach, gdyby nie bulion kostny działający jako doskonała baza.

Intuicyjnie, filiżanka rozgrzewającej zupy zrobionej z bogatym bulionem kostnym będzie również czuła się odżywcza. To nie może być poparte badaniami naukowymi lub złotymi standardami, ale anegdotycznie to uczucie jest zgłaszane (i jak wiemy, rosół kostny był używany jako tradycyjna forma medycyny przez wieki). Kiedy weźmiemy pod uwagę ten “uczuciowy” czynnik, łatwo przypomnimy sobie, że nie wszystko wymaga uzasadnienia. Żywność jest tak samo związana z tym, jak sprawia, że się czujemy, jak i ze składnikami odżywczymi, które faktycznie zawiera – więc weźmy twierdzenia o dzikim rosole kostnym z przymrużeniem oka, ale postrzegajmy go jako korzystne źródło białka, narzędzie do zwiększenia spożycia innych pokarmów bogatych w składniki odżywcze i pokarm, który wywołuje uczucie odżywienia (korzyść zdrowotna sama w sobie).

KORZYŚCI ZDROWOTNE PŁYNĄCE Z ROSOŁU

Ogólnie rzecz biorąc, rosół z kości (bulion) jest bardzo pożywny i zawiera wiele witamin i minerałów. Te składniki odżywcze będą się różnić w zależności od składników, których używasz w swoim rosole. Kości zwierzęce są bogate w wapń, magnez, potas, fosfor i inne minerały śladowe. Te składniki odżywcze pomagają nam budować silne i zdrowe kości. Mogą one pomóc w promowaniu zdrowia stawów i dostarczają niezbędnych aminokwasów.

Rosół może również pomóc Twoim organom trawiennym. Sam rosół jest łatwy do strawienia, a składniki odżywcze, które możemy uzyskać z żelatyny w rosole na bazie mięsa, pomagają promować zdrowe jelita. Picie bulionu kostnego może być dobrym rozwiązaniem dla osób z nieszczelnymi jelitami, zespołem jelita drażliwego (IBS) lub chorobą zapalną jelit (IBD).

Rosół jest zazwyczaj bardzo niskokaloryczny, ale mimo to może zaspokoić głód. Bez względu na to, czy potrzebujesz rozgrzać się w zimny dzień, czy chcesz zjeść zdrowy, sycący posiłek, który pozwoli Ci przetrwać, rosół jest świetnym rozwiązaniem. Rosół może pomóc Ci uporać się z uczuciem pełności, utrzymać beztłuszczową masę mięśniową i pomóc Ci schudnąć z czasem.

CO JEST DLA CIEBIE LEPSZE, ROSÓŁ CZY BULION?

Podczas gdy rosół i bulion to prawie to samo. Różnią się one nieco wartością odżywczą. Bulion powszechnie odnosi się do płynu na bazie kości, a rosół do płynu na bazie mięsa lub warzyw. Ogólnie rzecz biorąc, rosół ma około połowę mniej kalorii niż wywar. Rosół zawiera więcej węglowodanów, tłuszczu i białka niż bulion, ale ma też więcej witamin i minerałów. Dodawanie warzyw i ziół do rosołu lub bulionu może zwiększyć zawartość witamin i minerałów i sprawić, że będzie on lepszy dla Ciebie. Jako ogólna zasada, rosół jest mniej tłusty i kaloryczny niż rosół, ale może zawierać mniej specyficznych odżywczych składników.

Kurczak polewka jest dosyć ikoniczny przy ten porą roku. Czy ja jest dla twój duszy lub właśnie koić twój jesiennych grumps, ja ma tyle dobroci w nim, ty no wierzyłbyś! Ten rodzaj zupy z kurczaka na bazie bulionu jest moim ulubionym, ponieważ możesz spróbować wszystkich warzyw i soków w samej zupie. Absolutnie żaden ze smaków się nie gubi! Tak więc, przygotuj swoje najsmaczniejsze, lokalne, sezonowe warzywa i ugotuj sobie coś pysznego. To świetny lunch na jesienne dni!

Zdrowa zupa?

Ok, ok, więc przyznajemy, zrobimy wszystko, aby ludzie gotowali w domu, zamiast iść do supermarketu i kupować gotowe posiłki. Nawet jeśli tam są niektóre naprawdę pyszni, dobrze robić zupom na półkach dzisiaj, dla najzdrowszej zupy wszystko, robi mię w domu. Nie tylko ty znasz wszystkie składniki ty stawiasz w tam i żadne nie zawierają konserwantów lub E liczby, ale nic smakuje lepiej niż uczucie jeść coś ty robiłeś. To smakuje jak mieszanka radości i samozadowolenia. YUM!

Zdrowa zupa z kurczaka

Składniki
25ml oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, posiekana
150g posiekanego bekonu
3 ząbki czosnku
1 cały kurczak, podzielony na części
200g risoni
6 marchewek, posiekanych
6 porów, posiekanych
150g fasoli mange tout
2 łyżki płaskiej pietruszki, grubo posiekanej
500 ml bulionu z kurczaka
Sól i pieprz
6 porów, posiekanych
150g fasoli mange tout
2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
500 ml wywaru z kurczaka
Sól i pieprz

Instrukcje:

W dużym garnku dodajemy olej na średnio dużym ogniu. Następnie dodać cebulę, boczek i czosnek i smażyć przez około 8 minut. Następnie dodamy wywar z kurczaka i doprowadzimy do wrzenia. Dodać pokrojonego kurczaka i gotować około 10 minut na średnio małym ogniu. Dodać risoni, a następnie marchew i gotować przez około 8 minut.
Wyjąć kurczaka z zupy i za pomocą widelca rozdrobnić go (pozbyć się kości i skóry). Na patelnię dodać fasolę i por, a następnie rozdrobnionego kurczaka. Dopraw solą i pieprzem.
Podawać w miseczce, a na wierzch dodać natkę pietruszki.

ile kalorii ma rosół

Smaczna zupa z kurczaka

Czysty pokarm dla duszy, ta rozgrzewająca, łatwa zupa z kurczaka pozwala w pełni wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Jest to prosty przepis na zupę, więc naprawdę opiera się na jakości wywaru. Każda porcja dostarcza 288 kcal, 28 g białka, 11,5 g węglowodanów (w tym 7 g cukrów), 14 g tłuszczu (w tym 6,5 g tłuszczów nasyconych), 3,4 g błonnika i 0,7 g soli.

Sposób

Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu i delikatnie podsmażyć cebulę, seler i marchew, aż zmiękną. Wymieszaj z mąką i gotuj przez 2 minuty. Dodajemy wywar z kurczaka i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Doprawić solą i pieprzem, następnie zmniejszyć ogień, aż mieszanina będzie się gotować na wolnym ogniu i gotować przez 10 minut, lub do momentu, gdy warzywa zmiękną. Dodać ugotowanego kurczaka i gotować, aż się podgrzeje. Doprawić do smaku, dodać natkę pietruszki i podawać.

Wskazówki dotyczące przepisu

Ten przepis na zupę z kurczaka można łatwo zmniejszyć o połowę. Zupa przechowuje się w lodówce do 3 dni, ale dobrze się mrozi i przechowuje w zamrażarce przez 3 miesiące. Świetnie nadaje się do gotowania w partiach.

Dodaj komentarz