Niekontrolowane przybieranie na wadze – efekt problemów trawiennych

Niekontrolowane przybieranie na wadze – efekt problemów trawiennych

Starasz się racjonalnie odżywiać, unikasz niezdrowych przekąsek i fast foodów, a mimo to ciągle przybierasz na wadze? Przyczyna może być nieco bardziej skomplikowana niż nieprawidłowa dieta. Wzrost masy ciała może być bowiem spowodowany problemami trawiennymi. Większość z nich powoduje raczej odwrotny efekt, czyli utratę wagi z powodu nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych z pokarmu. Jednak niektóre mogą przyczynić się właśnie do przybierania na wadze.

Refluks żołądkowo – przełykowy

Refluks powoduje bolesne uczucie pieczenia w dolnej części klatki piersiowej. Jest to efekt cofania się kwasu żołądkowego do przełyku. Osoby, które cierpią z powodu refluksu odczuwają ulgę w trakcie jedzenia. Dzieje się tak ponieważ zarówno spożywane jedzenie, jak i ślina wytwarzana podczas przeżuwania pokarmu, neutralizują kwasy i zmniejszają ból. Niestety, po skończeniu posiłku wszystkie objawy refluksu (wzdęcia, czkawka, nudności, ból) powracają ze wzmożoną intensywnością. Chcąc odzyskać uczucie ulgi bardzo łatwo wpaść w nawyk przejadania się, co z kolei prowadzi do przybierania na wadze.

Wrzody

Wrzody zwykle rozwijają się w wyściółce żołądka lub jelita cienkiego na skutek nadmiernej produkcji kwasu. Podobnie jak w przypadku refluksu, jedzenie może złagodzić bolesne objawy (w tym nudności i wzdęcia), ponieważ tymczasowo pokrywa wrzód ochronną powłoką i neutralizuje działanie kwasu żołądkowego. W dłuższym okresie może również doprowadzić do nadmiernego przejadania się, a nawet do otyłości.

Przerost bakterii w jelicie cienkim

Jelita zawierają bakterie – zarówno dobre, jak i złe. Dobre bakterie odgrywają kluczową rolę w ogólnym zdrowiu naszego organizmu. Między innymi zmniejszają stany zapalne i pomagają utrzymać naszą masę ciała na odpowiednim poziomie. Problem pojawia się, gdy liczba bakterii wzrasta lub równowaga pomiędzy bakteriami dobrymi a złymi zostaje zaburzona. Przede wszystkim bakterie mogą wytwarzać metan, który spowalnia ogólne funkcje jelita cienkiego, pozwalając kosmkom jelitowym wchłonąć więcej kalorii. Ponadto przerost bakterii może spowolnić metabolizm oraz wpływać na oporność na insulinę i leptynę, które pomagają regulować uczucie głodu i sytości. W efekcie nawet po sytym posiłku możemy odczuwać głód.

Zespół jelita drażliwego (IBS)

IBS jest najczęściej diagnozowanym schorzeniem przewodu pokarmowego. Nieleczony może powodować zaparcia oraz stany zapalne. Zespół jelita drażliwego często diagnozowany jest wraz z innymi problemami trawiennymi, takimi jak nadwrażliwość pokarmowa czy zaburzenia równowagi flory bakteryjnej jelita cienkiego. Również podobnie jak inne problemy trawienne może powodować przybieranie na wadze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.