Sosy na Wielkanoc – jakie sosy przygotować na Święta Wielkanocne?

Sosy na Wielkanoc – jakie sosy przygotować na Święta Wielkanocne?

Święta Wielkanocne to zawsze spore wyzwanie dla wielu pań domu. Każda gospodyni pragnie, aby stół pięknie wyglądał i zachęcał wspaniałymi smakami. Idealnym sposobem na uzupełnienie podawanych dań jest dodatek w postaci sosu. Najlepiej przygotować ich kilka i ustawić na stole w małych salaterkach. Sosy na Wielkanoc powinny być lekkie i kolorowe. Możesz je dodać do jajek, wędliny i pasztetów. Idealnie pasują także do warzywnych potraw, bo podkreślają ich smak. Poznaj przepisy na wspaniałe sosy na Wielkanoc i zaskocz swoich gości.

  1. Pieprzowy sos na Wielkanoc

Składniki: 1 szklanka jogurtu greckiego, 4 ziarna marynowanego zielonego pieprzu, 2 łyżki soku z pomarańczy, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, pokrojone jajko do dekoracji

Wykonanie: Połącz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem. Całość skrop sokiem z cytryny. Udekoruj pokrojonym jajkiem na twardo

  1. Żurawinowy sos na Wielkanoc

Składniki: mały słoik dżemu żurawinowego, 3 łyżki chrzanu, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sól, 1 łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu

Wykonanie: Dżem zmieszaj z chrzanem i majonezem na jednolitą masę. Dodaj jogurt i dopraw solą. Całość posyp marynowanym pieprzem.

  1. Rzeżuchowy sos na Wielkanoc

Składniki: 1 szklanka majonezu, mały jogurt naturalny, sól, pieprz, 3 łyżki posiekanej rzeżuchy

Wykonanie: Majonez i jogurt zmieszaj z rzeżuchą. Dopraw solą i pieprzem. Udekoruj kiełkami rzeżuchy i pielonym pieprzem.

  1. Rosyjski sos na Wielkanoc

Składniki: po ½ czerwonej, zielonej i żółtej papryki, 2 pęczki posiekanego szczypiorku, 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%, słodka mielona papryka, sos tabasco, musztarda chrzanowa, 1 łyżka czarnego kawioru

Wykonanie: Każdą paprykę oczyść i pokrój w kostkę, zmieszaj ze śmietaną i szczypiorkiem. Dopraw tabasco, mieloną papryką i musztardą. Całość udekoruj kawiorem.

  1. Szafranowy sos na Wielkanoc

Składniki: półtora szklanki jogurtu greckiego, sól, pieprz, 1/3 szklanki wytrawnego wermutu, ½ łyżeczki szafranu lub kurkumy

Wykonanie: Jogurt połącz z wermutem, dodaj szafran (lub kurkumę). Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że ten sos nadaje się tylko dla dorosłych.

  1. Hiszpański sos na Wielkanoc

Składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki ostrego keczupu, marynowana papryka (kawałek), mielona papryczka chili i sól

Wykonanie: Majonez wymieszaj z keczupem. Marynowana paprykę drobno posiekaj i dodaj do sosu. Całość dopraw chili i solą.

Z takim zestawem sosów twój wielkanocny stół będzie wyjątkowy. Różnorodność kolorów i smaków sprawi, że wszyscy, którzy przy nim zasiądą będą zadowoleni!

Dodaj komentarz